5.09.2010

Venezuelast üldiselt

Venezuela (varasem ja praegu mööndav nimekuju: Venetsueela) on riik Lõuna-Ameerikas. Piirneb põhjas Kariibi merega, kirdes Atlandi ookeaniga, läänes Colombiaga, lõunas Brasiiliaga ja idas Guyanaga.

Riigi suurim majandusharu on naftatööstus, mis moodustab 80% riigi ekspordituludest. Venezuela jaguneb 23 osariigiks, 1 liiduringkonnaks ja Liidusõltkondadeks. Tänu naftarahadele on riigis hea infrastruktuur ja moodne arhitektuur. Linnadest väljas elavad inimesed oma traditsioonilises eluviisis.



Venetsueela loodus ja maastik on väga mitmekesine: 
  • läänes Andide lumised tipud; 
  • idas laiub rohkem kui poole Eestimaa suurune Orinoco delta oma looduslike kanalite rägastikuga; 
  • lõunas tihe ja metsik Amazonase madaliku vihmamets; 
  • põhjas jälle 2800 km pikkune Kariibide rannik oma imeilusate randadega. 
Venetsuela aga kõige ebaharilikumateks vaatamisväärsusteks on tepui'd- lameda tipuga mäed, mis kerkivad üle 1000 m ümbritsevast savannist või džunglist kõrgemale. Nende eraldatus, kuumaastik ja endeemiline taimestik andis Arthur Conan Doyle'le inspiratsiooni "Kadunud maailma" kirjutamiseks. Auyan-nimelise tepuy tipust kukub alla ka maailma kõrgeim-Angeli-juga (979 m), mis on Venetsueela kõige tähtsam turismiobjekt.


Venetsueelale kuuluv Margarita saar (La Isla de Margarita), tuntud kui “Kariibi pärl”, paikneb 38 km kaugusel Lõuna-Ameerika mandrist. Tema soodne asukoht Kariibi mere saarena pakub avastamiseks ohtrasti idüllilisi randu. Margarita saar on ideaalse kliimaga- aasta keskmine temperatuur on +27 C ja saarel sajab üpris vähe. Idaosas asub saare pealinn Asuncion ning ööklubide ja poeparadiis Porlamar. Lääneosa (Macanao poolsaar) aga on metsik, mille randu külastavad põhiliselt kohalikud kalurid. Populaarsemad rannad on Playa el Agua, Playa Guacuco ja Playa el Tirano. Purjelauduritele sobib aga kõige paremini Playa el Yaque tänu oma rahulikule merele aga samas püsivatele tuultele.

Kliima oleneb kõrgustest. Madalmaal on troopiline kliima, kus kuiv hooaeg on detsembrist aprillini. Parim aeg külastamiseks on jaanuarist aprillini.

Transport
Venetsueelas puudub rongiliiklus, reisimine riigis toimub enamasti liinibussidega mis on mugavad ning sõidavad ööpäeva ringselt suuremate linnade vahel. Autorent on hea alternatiiv, teed enamasti korras ning sõitmine turvaline kui mitte arvestada kaootilist liikluskultuuri. Kõigele lisaks on Venetsueela maailma üks soodsama kütuse hindadega riike!

Vaktsineerimine
Vaktsineerida tuleks ennast koolera, kollapalaviku, hepatiidi ning malaaria vastu.

Ajavöönd
GMT -0430, aeg Venezuelas on 6 ja pool tundi Eesti ajast taga.

Viisa
Eesti kodanik võib Venezuelas viibida turismi eesmärgil viisavabalt 90 päeva poole aasta jooksul.
Riiki sisenemisel tuleb täita DEX-2 Turisti Sisenemise kaart (DEX-2 Tourist Entry Card), mida väljastavad volitatud lennufirmad enne saabumist sihtkohta või saabumisel riiki immigratsiooniametnikud.  

Suursaatkond Helsingis
Bulevardi 1 A 62, 00100 Helsingi, Soome
P.O. Box 285, 00101 Helsingi
Tel +358 9 641 522
Faks +358 9 640 971
E-post embavenefin@embavene.fi
http://www.embavene.fi

Raha
Boliivar

Lisainfo
Riigihümn Gloria al bravo pueblo
Pealinn Caracas
Pindala 912 050 km2
Riigikeel(ed) Hispaania keel
Rahvaarv 24 287 670 (2002)
Rahvastiku tihedus 30,2 in/km2
Riigikord Presidentaalne vabariik
President Hugo Chávez
Iseseisvus 5. juuli 1811
SKT 353 mld dollarit (2009) [1]
SKT elaniku kohta 12 354 dollarit (2009) [1]
Rahaühik bolivar (VEF)
Ajavöönd maailmaaeg -4:30
Tippdomeen .ve
Telefonikood 58
 

No comments: